Frågor & Svar

1. Vad ansvarar vägföreningen för?

Vi ansvarar för att bekosta och underhålla vår gemensamma egendom i föreningen, såsom, vägar, vägunderbyggnad, broar, vägskyltar, brunnar etc. Föreningen ansvar för vägen samt 2 meter utanför vägen (om inte den ytan är enskild tomtmark) samt 4,6 meter upp i luften.

2. Äger inte kommunen gatorna och vägarna?

Nej, föreningen har dock ett avtal med Borås stad som tecknades 1975. Där kommunen ansvarar för topp beläggningen på våra asfalterade vägar och våra grusvägar, de sköter även vinterväghållningen samt grusupptagning på våren. Kommunen har ett avtal med Terranor AB för driften av detta.

3. Vilka är medlemmar?

Äger man en fastighet, som har andel i en gemensamhetsanläggningen Räveskalla GA:3, är man automatiskt medlem i samfällighetsföreningen och skall betala avgift till denna efter andelstal. Se stadgarna.

4. Vad får man?

För det första får man medlemskap i vägföreningen och därigenom nytta av det avtal som gäller mellan Borås Kommun och Sjömarkens vägförening.
Genom det avtalet reglerar vi gemensamt vilka vägar som behöver asfalteras. Man kan ringa eller e-posta någon i styrelsen och påtala skador med mera på vägarna. Då kan vi nå rätt person som kan åtgärda felet.
Vidare sköter vägföreningen vägrenar, diken, sly i vägkanter och nedhängande grenar som hindrar lastbilar med mera samt påpekar för medlemmar när häckar i gathörn skymmer sikten. Häckar får ej bli högre än 80 cm vid gathörn.
Sker inget ser vi till att det tuktas men mot betalning.
Vi har byggt fartdämpande övergångsställen, samt fartdämpande asfaltgupp inklusive skyltar. Vi har prioriterat gator vid skolor och idrottsplats.

5. Vad är en andelsavgift?  

Lagstadgad avgift, vars belopp är knutet till den förrättning Lantmäteriet har genomfört. Varje fastighet, inom en vägförenings område, tilldelas ett antal andelar, beroende på bland annat fastighetens storlek. Se andelstal.

6. Vad menas med andelstal?

Fastigheter har olika andelstal beroende på bland annat hur fastigheten används. En obebyggd tomt tilldelas andelstalet 1. Små fastigheter med ett enfamiljshus tilldelas ett högre andelstal. Fastigheter med tvåfamiljshus tilldelas högre andelstal. Fastigheter med hyreshus, skolor och fabriker får ännu högre andelstal. Fakturabeloppet (Andelsavgiften x Andelstalet) = Årsavgift. Betalas av fastighetsägaren. Våra andelstal.

7. Vad är årsavgift?  

Den avgift som föreningsstämman röstat Ja till, för att täcka föreningens administrativa kostnader.

8. Vad händer om jag inte betalar?  

I samfällighetsföreningar, såsom vägföreningar, kallas alla utdebiterade belopp för medlemsavgift eller vägföreningsavgift och ibland även årsavgift. Den uttaxeringsrätt som samfällighetslagen ger samfällighetsföreningarna är en unik rättighet för en privaträttslig sammanslutning. Ett uttaxeringsbeslut har samma rättsliga verkan som en domstolsdom och kan således verkställas direkt av kronofogden.

9. Jag äger inte fastigheten längre  Varför har jag fått en faktura?  

Den, eller de, som står som ägare till en fastighet den första januari varje kalenderår, är registrerad ägare enligt Lantmäteriet. Dessa uppgifter köper Vägföreningen från Lantmäteriet och utgör underlag för medlemsregistret. En fastighetsägare som sålt sin fastighet tidigt under året, kan därför få en faktura som egentligen skulle adresseras till den nya ägaren. Lättast är om du skickar fakturan vidare till den nya fastighetsägaren. Nästkommande år kommer det att bli rätt, eftersom Lantmäteriets register då också har uppdaterats.

6 reaktioner på ”Frågor & Svar”

  1. Hej,
    jag är medveten om avtalen men anser att de bör ses över. Bara för att det en gång har fungerat betyder inte att det fortfarande gör det.
    Vi har haft en från vägföreningen som åkt på vägen under vintern och höll då med om att det var bristfälligt underhåll.

  2. Hej,
    Vi har varit ikontakt med er många gånger om att vi på Vinkelvägen upplever att vägen under vintern inte underhålls överhuvud taget.
    Vägen är backig från båda hållen och i början och slutet av vägen plogas de upp vallar.
    Under de senaste åren har det varit mycket halt i backarna, men det åtgärdas inte heller.
    Blir trött då jag upplever att området nedanför, som är helt plant, får plogat så fort det snöar lite grann.
    Med vänlig hälsning, Vinkelvägen

  3. Martin Samuelsson

    Hej, vi bor på Hästhovsvägen i Sjömarken och vi undrar ifall det finns några åtgärder för att få ner hastigheten på denna vägen. Det är ju 30km/h ute på Göteborgsvägen men här inne kör dem ju mycket fortare. Vi är väldigt många barnfamiljer här nu och barnen springer mycket mellan tomterna och leker med varandra.
    Tacksam för svar,
    Mvh Martin

    1. Tack för din kommentar.
      Jag har kollat på Borås stads hemsida vad som gäller för farthinder, Borås stad
      Citerar:
      För att öka trafiksäkerheten på bostadsgator kan trafiköar i betong eller gummigupp placeras ut. Sedan ett antal år tillbaka är det inte tillåtet att ställa ut blomlådor eller liknande föremål på de gator där Borås Stad är väghållare, här tillåts istället trafiköar och gummigupp.

      Om du bor i ett område där Borås Stad är väghållare kan du hyra trafiköar och gummigupp som får placeras ut mellan april och oktober. Tekniska förvaltningen har då ansvaret för utplacering samt underhåll av farthindren och hyrestagaren har ansvar att meddela eventuell skada. Gummigupp och trafiköar placeras ut när gatan är sopad.

      Regler för mobila gummigupp

      Ett begränsat antal gummigupp kommer att finnas för uthyrning år 2022 efter ansökan, på villagator där kommunen är väghållare.
      Mobila gupp tillåts endast inom ”slutna” villaområden, dvs. samma”gata” in som ut (återvändsgata) i normalfallet.
      Godkännande från Tekniska förvaltningen krävs.
      Kompletterande handlingar skickas/mejlas till sökande, efter att ansökan inkommit till Tekniska förvaltningen.
      Tekniska förvaltningen äger och förvaltar de mobila guppen som beviljas och placeras ut. Guppen hyrs av Tekniska förvaltningen.
      Gatan kommer skyltas upp med ”rekommenderad 30 km/tim”.
      Gatan ska vara ”vårstädad” innan mobila gupp kan placeras ut.
      Det skall vara minst en meter fritt på vägbanan på vardera sidan av guppet så att cyklister, barnvagnar, rullstolar mm kan passera utan att behöva ta sig över farthindret.
      Minst 50 meter mellan de mobila guppen, max ett farthinder/fastighet.
      Parkering är ej tillåten närmre än 10 meter från guppen då exempelvis cyklister skall kunna ta sig förbi på den yta som är fri från farthindret.
      Sökanden måste själv vara bosatt/skriven vid den adress/gata där de mobila guppen ska placeras ut, samfällighet, vägförening osv kan ej hyra gupp.
      Ansvaret får inte överlåtas till annan fastighetsägare utan Tekniska förvaltningens godkännande.
      Om kontaktpersonen åker bort, på exempelvis semester, ska en annan kontaktperson utses och kommuniceras under denna period.
      Gatan där guppen kan sättas ut, måste ha utfarter från fastigheterna.
      Gummiguppen placeras inte ut på gator där linjetrafik förekommer
      Om kommunen behöver utföra något arbete på gatan kan farthindren komma att plockas bort tillfälligt för att sedan återplaceras, om inte trafikmiljön förändrats så att förekomsten av farthinder inte längre kan medges.
      Om upprepade, befogade, klagomål inkommer eller om avsteg från riktlinjerna sker, kan Tekniska förvaltningen återkalla avtalet och plocka bort gummiguppen. Någon återbetalning kommer ej ske.

      Av ovanstående drar jag slutsatsen att mobila farthinder ej är möjliga på Hästhovsvägen.
      Tore Olofsson

    2. Styrelsen har nyligen fått veta att uthyrning av mobila farthinder inte gäller våra medlemmar. Vi har inte några egna farthinder. Vi mäter hastigheten med vår radarskylt. Om det är motiverat bygger vi permanenta farthinder.

      Under planeringen av bygget av förskolan har vi fått veta att det ska byggas farthinder på Hästhovsvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att använda sidan accepterar ni vårt användande av cookies.